Cum se schimba o roata

0

Cum se schimba o roata la o masina?cum se schimba o roata

Desi intrebarea este una simpla, este posibil ca anumite persoane sa nu cunoasca intocmai pasii necesari pentru inlocuirea unei roti la o masina. Mai ales persoanele care apartin sexului frumos. Deci daca se intampla (Doamne fereste) sa faci o pana, si esti singur/singura undeva? Ce faci, daca nu ai mai schimbat niciodata o roata? Ei bine, va trebui sa te descurci singur/singura. Din fericire, nu este tocmai un lucru foarte greu.

Mai jos vom posta si un video in care vi se va explica pasii necesari inlocuirii rotii, dar va v-om  si scrie pasii.

In momentul in care ati facut pana, opriti  masina in afara carosabilului daca se poate, iar daca nu, cat mai aproape de marginea din dreapta. Daca mergeti prea mult pe pana este posibil sa stricati roata de tot. Anvelopa se va taia si nu va mai putea fi refolosita si janta se poate deteriora.

Pasii necesari:

 1. Opriti masina in afara carosabilului sau cat mai aproape de marginea acestuia
 2. Puneti avariile buton avarii
 3. Oprim motor, tragem frana de mana si bagam itr-o treapta de viteza inferioare (a-ntaia)
 4. Automobilul trebuie sa fie oprit pe un drum plan, sa nu fie nici rampa (deal) si nici panta (vale)
 5. Se pune triunghiul reflectorizant la o distanta de cca 20-50m in spatele masinii pentru a avertiza pe ceilalti soferi
 6. Daca avem capace la roti, scoatem capaceleprezon si antifurt
 7. Scoatem din porbagajul masinii crick-ul si cheia de roti
 8. Unele roti este posibil sa aiba un antifurt. Antifurtul, este unul din cele 5 suruburi (prezoane) care are capul altfel, si nu se poate desface simplu, doar cu cheia de roti. Acesta se desface cu “antifurtul” un surub special care ar trebui sa se afle si el in trusa din porbagaj
 9. Se slabesc suruburile/prezoanele cu ajutorul cheii de roti (manivelei)
 10. Se pune cricul sub masina, in locul de langa roata care are pana. Scricul are un loc special unde se pune. Daca nu il puneti acolo, este posibil ca atunci cand incercati sa ridicati masina, sa stricati/indoiti pragul masinii
 11. Dupa ce ati pus cricul sub masina, ridicati masina pana se ridica roata cu pana in aer.
 12. desfaceti suruburile de tot si scoate roata. Roata scoasa se pune de pbicei sub masina, langa cric, ca o masura de siguranta in cazul in care cade masina.
 13. Se punea roata de rezerva in loc si se pun suruburile. Suruburile se aprope mai intai toate, si dupa asta se strang cate un pic toate.
 14. Scoateti roata defecta de sub masina, si lasati masina jos. (invartiti de manivela cricului in sensul invers)
 15. Strangeti suruburile de la roata mai bine. Eventual puteti sa apasati cu piciorul pe cheie, pentru a fi siguri ca le-ati strans bine.

Share.

About Author

Leave A Reply

%d bloggers like this: