Cum se trece vama la moldoveni

43

Cum sa ma duc la moldoveni? Cum sa ajung in Republica Moldova? Probabil se intreaba unii care vor sa se duca dar nu au mai fost niciodata. Daca ai ajuns sa citesti acest articol, probabil si pe tine te bate un gand sa tragi o guga pana la moldoveni, dar nu stii cum sta treaba la vama, sau mai ales daca se merita sa te duci la moldoveni.

De ceva timp poti trece granita in Republica Moldova, doar cu buletinul, nemaifiind nevoie de pasaport. Asta i-a facut pe multi sa vrea sa se duca la moldoveni pentru a face cumparaturi, dar mai ales pentru a alimenta.

In acest articol va voi spune care sunt pasii pe care personal i-am parcurs, ce trebuie de stiu si de facut la vama, dar si ce preturi sunt in Republica Moldova.

Asadar sa incepem cu inceputul. Exista doua puncte de trecere a frontiere catre moldoveni. Una este la Albita, iar cealalalta la Sculeni. Eu am folosit-o pe cea de la Sculeni, fiind mai aproape. Sculeni este localitatea de la granita Romaniei cu Republica Moldova.

Cum se ajunge la vama Sculeni

De la Iasi pcum se ajunge la vama sculeniana la Sculeni sunt aproximativ 24 de kilometri. Unii cred ca traseul pe care trebuie sa-l parcurgi pentru a ajunge la vama, este acela de a te duce spre Dancu, Holboca, Bosia etc.. Intradevar, inspre acea zona se afla Republica Moldova, si chiar de acolo se pot vedea si blocurile din Ungheni, primul orasel de la moldoveni. Acesta este traseul pe care il vei parcurge daca te duci cu trenul, cu masina neputand sa treci pe acolo. Dupa cum am spus, cu masina va trebui sa treci prin vama pe la Sculeni. Cum ajungi la Sculeni pornind din Iasi? Traseul se poate vedea si in poza alaturata. In primul rand trebuie sa te duci in Podul de Fier. Iar de acolo sa o iei pe strada C.A Rosseti. Este strada unde se fac gratare :D. Odata ajuns pe aceasta strada, trebuie sa tii drumul drept pana ajungi la vama. La un moment dat, vei ajunge la un sens giratoriu, unde va trebui sa iesi pe prima iesire. ATENTIE: trebuie sa ai rovinieta deoarece pe acest drum vei avea o camera de roviniete.

Ce trebuie sa fac la vama

Ai ajuns la vama. Ce trebuie sa faci la vama. Nu ai vrea sa ajungi pana acolo si din cauza vreunui motiv sa nu poti trece, si sa fii nevoit sa te intorci.

Presupunem ca in masina sunt doar persoane majore. In cazul minorilor nu stiu exact cum sta treaba, daca trebuie sa fie ambii parinti cu el, daca este doar unul, probabil va trebui sa aiba o procura de la celalalt parinte in care isi da acordul ca minorul sa paraseasca tara.

Toate persoanele trebuie sa aiba buletinul asupra lor. Verifica dinainte daca ai buletinul la tine. Masina cu care treci granita, trebuie sa fie pe numele soferului. In cazul in care proprietarul masinii este altul decat soferul masinii, este nevoie de o procura sau contract de comodat, in care sa se specifice ca acea persoana poate iesi cu masina din tara. Automobilul trebuie sa aiba RCA care SA FIE VALABIL SI IN REPUBLICA MOLDOVA. Pe cartea verde trebuie sa fie trecut si MD, si sa nu fie taiat cu un x. ITP valabil. Permisul soferului.

Prima oara va fi vama la romani. Odata ajuns acolo va trebui sa stai la coada. De obicei sunt 2 cozi. Una ptr cetatenii Rep. Moldova, si una ptr cetateti europeni. Te vei aseza frumos la cea ptr cetateti europeni, iar intre timp pregatesti actele pentru prezentare. In vama se respecta aceleasi legi de circulatie. Ai linie de stop, te opresti la ea, pana iti face semn politistul de frontiera sa treci. Ai semafor rosu, te opresti in dreptul lui pana iti face semn politistul de frontiera sa te apropii. Odata ce ai ales o banda, nu o mai schimbi(linie continua). Daca vezi ca sunt doua randuri iar a treia banda este libera, sa nu te crezi tu mai destept si sa te duci pe acea banda. Acea banda este destinata automobilelor suspecte. cand un automobil li se pare suspect, il trag pe acea banda.

Ai ajuns in dreptul politistului de frontiera. Acesta iti va cere actele,  probabil te va intreba cate persoane sunteti, se va uita in actele fiecaruia si la fata acestuia, si te va pune sa deschizi porbagajul. Te va intreba daca ai ceva de declarat, arme, munitie, droguri… Daca totul este in regula, iti va spune ca poti merge mai in fata pentru vama (adica sa vina si vamesul). Mai inaintezi vreo 5 metri si astepti sa vina si vama (vamesul). Acestuia ii vei prezenta la fel actele, mai exact se va repeta aceiasi treaba cu politistul de frontiera. Vamesul iti da acceptul sa treci. Pleci, treci podul peste Prut si ajungi in vama la moldoveni. Aici respecti aceleasi lucruri ca si in vama la romani. Pasii sunt intocmai aceasi, cu o singura diferenta. Te vor intreba daca ai vinieta (adica “rovigneta” pentru Moldova). Le spui ca nu ai si ca iti iei acum. Treci de politistul de frontiera, de vama  si oresti un pic mai in fata 3-4m, pentru ati lua vinieta ptr drumurile Moldovei. Sa nu zici ca nu-ti mai iei ca ai trecut, pentru ca ti-o vor cere la intoarcere. Deci, opresti masina un pic mai in fata, te dai jos, si vezi in stanga este o cladire. Intri acolo si in dreapta ai un ghiseu. iti cumperi vinieta ptr 7 zile. O poti plati cu lei romanesti si costa 20 de lei. iti da un bon, iesi afara si te duci la biroul din mijlocul vamii unde te-a controlat politistul. Este un birou mic, cu gemulet, unde scrie Vinieta. Ii spui numarul masinii si iti va mai da o foaie care semnifica vinieta pe teritoriul moldovei. Si ai plecat…

Dupa ce ai iesit din vama, pe partea stanga sunt cateva tarabe… Acolo poti schimba banii. Prima oara cand am fost am schimbat in Ungheni, crezand ca acolo sunt valutari, si ca schimbul va fi mai bun la o casa de schimb mai incolo de vama, decat la valutistii de la vama. M-am inselat. Schimbul de acolo de la acei valutisti, este mai bun decat la o casa de schimb valutar din Ungheni. La casele de schimb valutar din Ungheni, 1Ron=4,7-4,8 lei moldovenesti. Iar la acele tarabe am schimba 1Ron=4,85 lei moldovenesti.

Acum depinde ce vrei sa faci… Daca vrei doar sa alimentezi, alimentezi si te intorci. Daca vrei sa cumperi si un biscuite, o sticla de alcool, o poti face dintr-un mic magazin de pe partea stanga, imediat de faci dreapta spre Ungheni. Daca vrei sa faci mai multe cumparaturi, si sa vizitezi si Ungheniul (nu ca ai avea ce vedea), vei face treaba spre Ungheni si vei mai merge inca vreo 24 km, pe un drum nu prea bun, dar pe care se poate circula. Oricum fii atent, ca s-ar putea sa te mai trezesti cu o groapa in fata.

Despre alimentarea cu combustibil din Republica Moldova

Acesta este principalul scop pentru care trec romanasii nostri granita la moldoveni. Recomand ca alimentarea sa se faca de la Bemol. Este un peco, la vreo 400 de metri dupa ce faceti dreapa catre Ungheni. Eu am mai alimentat si de la Lukoil, nu au fost probleme nici de acolo, dar am auzit pe mai multi laundand Bemol-ul, si mai este o chestie. Eu am rezervor de 45l. In realitate daca il umplu pot pune ceva peste 50 litri. De la Lukoil mi-au bagat 60l ( de unde ideea ca s-ar putea sa te cam fure), iar la Bemol 55 l. De ambele ori mai aveam motorina pentru 20km.

Care este pretul motorinei si benzinei la moldoveni?

La benzina, chiar nu m-am uitat pentru ca nu m-a interesat, masina mea arzand doar diesel. Cand am fost saptamana trecula, litrul de motorina era la Bemol 15,77 lei moldovenesti, adica 3,3 Ron. Saptamana asta cand am fost, pretul a scazut la 15,55 lei moldovenesti, respectiv 3,2 lei. Plinul m-a costat 170 lei romanesti, iar daca alimentam de la noi, m-ar fi costat 270 lei. Diferenta la 55 l, cat am alimentat este de fix 100 lei. O suma cu care iti poti cumpara altceva. La intoarcere in vama, nu ai voie sa cari motorina in canistre sau altceva. Ai voie sa ai in afara de cei in rezervor, max 10l intr-o canistra de metal.

Ce preturi sunt la moldoveni si cu ce ai voie sa treci la vama

Nu poti spune ca faci o afacere daca te duci sa cumperi de la ei. Exista si diferente foarte mari, cum ar fi la tigari si la alcoolul pur de 90 de  grade. Daca vrei sa-ti cumperi haine, lenjerie sau ceva de prin casa, mi se pare ca sunt mai scumpe la ei. Alimentele sunt mai ieftine, dar nu cu mult mai mult. De obicei ce e facut la ei e mai ieftin. Ce e importat costa la fel ca la noi sau poate chiar mai mult. Am auzit persoane care se duceau si aduceau wiskey de la ei pentru ca era mai ieftin. Poate aduceau coniac de-a lor, ca whiskey Jack Daniels, la 0,7 costa in lei romanesti vreo 110 lei. Tigarile costa la ei intre 15-si 20 lei moldovenesti adica intre 3-4 ron. Cu banii care la noi iti cumperi un pachet de tigari, la ei iti cumperi 4. Din pacate nu ai voie la vama cu mai mult de 40 de tigarete, adica max 2 pachete de persoana. Vrei sa treci cu 10 pachete, trebuie sa fiti 5 in masina.

Pretul bauturii… Bauura este mai ieftina la bauturile lor, la vodca lor..dupa cum am spus si mai sus, cele importate sunt la fel ca si la noi. Daca vreti alcool de 90 de grade, gasiti la acel magazin de pe stanga cand faceti stanga spre Ungheni. Costa cca 6-7 ron. La acel magazin, se poate plati si in lei romanesti, vanzatoare calculand din lei moldovenesti in ron, cat trebuie sa platesti. Ba chiar calculul il face la un schimb si mai bun. 1ron=4,9 lei moldovenesti.

Ce ai voie sa treci la vama. Cel mai important sunt tigarile si alcoolul. Ai voie de max 2 pachete de tigari si un litru de alcool de persoana. Restul ai voie sa treci doar cu produse pentru uz personal. Adica nu ai voie sa treci cu o multime de produse in scopuri comerciale. Cat sa fie doar pentru tine.

Daca mai aveti intrebari, va rog sa le scrieti in sectiunea comentarii, si va voi raspunde cu cea mai mare placere

Share.

About Author

43 Comments

  • Nu este specificat nicaieri asta, dar am o cunostinta, care s-a dus de 2 ori in aceiasi zi, si vamesul i-a zis ca nu poate sa treaca de cate ori ale el chef..

 1. Mie mi a zis vamesul ca daca mai trec vama de mai multe ori timp de o saptamana imi face dosa penal cica nu ai voie sa treci vama decat din 7 in 7 zile oare e adevarat? Daca stiti sigur chiar ma intereseaza raspunsul

  • Ai voie sa treci o data pe saptamana cu 2 pachete de tigari si 1l de alcool.Asa sa alimentezi poti trece de mai multe ori insa ai grija ca poti deveni suspect.

 2. As vrea sa stiu daca poti trece vama cu 10 l de motorina in canistra, si daca da in baza carei legi?

 3. care ii temeiul legal pt aceasta?
  care este legea ?
  daca trec in Ungaria catre germania sau Italia, sau daca merg cu avionul, am voie sa am la mine 10 pachete de tigari, adica un cartus de tigari! mi se pare mie ca aici miroase a discriminare!
  daca ma opreste in aeroport ca am 10 pachete de tigari plugaru sau doina nu le confisca?

  • Cartea verde se poate lua de la tonetele de partea stanga imediat dupa ce treci vama. Asta daca te lasa vamesii sa treci fara asigurare. Asigurarea pe romania ar trebui sa cuprinda si moldova. Nu cuprinde?

 4. Buna,
  Legat de trecere cu masina care nu este proprietate personala mentionai contract de comodat – este ok un contract simpli, da? Nu trebuie legalizat la notar sau supralegalizat?
  Mersi.

 5. Salut. Eu am fost in weekend sa alimentez si am pus in rezervor motorina iar in canistra de metal 10 l benzina. Dragii nostri compatrioti de la vama din Romania nu m-au lasat sa trec pt ca cica am voie doar combustibil cu care sa alimentez masina cu care am trecut (adica diesel) . Intrebarea mea este : Este corect asa ceva ? A mai avut cineva o astfel de situatie ?
  O zi buna tuturor.

 6. Bună.. am o nelămurire, pe soțul meu la prin cu 4 cartuse de țigări,,.ia o prut țigările ia dat amenda 5000 lei si ia oprit si masina….Dece!

  • În limita la un kg parca. Ultima oara când am trecut era interzisa trecerea cu carne de porc din cauza gripei porcine

 7. Dacă declar ca ai 2 pachete de țigări și te controlează și de fapt găsesc încă 5 în plus ce se poate întâmpla,și la ei și la noi,multumesc

  • Nu. Doar dacă iei mai multe cu scopul de a le comercializa. Oricum nu au preturi mai mici decât la noi la electrocasnice

 8. Dalut ,
  Se poate trimite prin curier de la ei la noi ,fara probleme ?
  Am de luat cateva covoare de la un prieten de acolo si nu stiu cum sa le iau ,daca tot nu am voie sa am mai multe in masina .
  Multumesc .

 9. dobrin leontina on

  mici sant in republica moldova?mergem la cineva in vizita si ne-am gandit sa mergem cu produse din Romania.Carne de porc este voie si ce cantitate?multumesc

  • Cam greu cu carnea proaspata. Exista niste restrictii. Mai ales sa o aduci la noi. Ba chiar au si o campanie intitulata ceva de genul “Boala nu tine cont de granite”

 10. Salut! Am un prieten care are nevoie de un atibiotic injectabil care la noi nu se gaseste si pe care l.am gasit la Cahul. I s.au prescris 52 de flacoane. Care e regimul medicanentelor? Cu cate poti trece la vama? Multumesc

 11. Buna , as dori sa imi fac o miniferma de porci si vitei , am vazut ca in republica Moldova sunt rase bune si pret mai bun ca la noi in Romania , e posibil sa ii cumpar de acolo ?..nu o sa fie probleme in vama , i-as dori pt mine, persoana fizica nu pt comercializare , purcei de 20 25 de kg in viu si vitelusi de lapte pt ferma proprie . multumesc anticipat de raspuns

Leave A Reply

%d bloggers like this: