Cum sa consumi mai putina benzina/ motorina

1

Cum sa scazi consumul de combustibil

Datorita pretului relativ mare al combustibilului, mai ales in raport cu salariile noastre ale romanilor, multi dintre noi incercam sa scadem acest consum, pentru a putea face o economie bugetului familiei noastre.

Mai jos voi scrie cateva metode prin care sa scada consumul masinii.

O prima varianta pentru a consuma mai putina benzina, sau motorina, dupa caz, este aceea de a folosi transportul public in comun. Aceasta prima varianta reduce consubul de carburant in proportie de 100%. Este mai mult o gluma, deoarece am ajuns in momentul in care depindem foarte mult de masina noastra,  iar uneori, daca alegem sa nu mergem cu masina, timpul pierdut, poate valora mai multi bani decat carburantul ars. Si unde mai pui ca in mijloacele de transport in comun, confortul este foarte aproape de 0 (zero).

Daca te gandesti sa iti cumperi nu stiu ce magneti, sau nu stiu ce piesa de ultima generatie, tin sa te anunt, ca nu vei rezolva nimic, decat sa le faci bani celor care il vand. Am mai multe cunostinte care si-au achizitionat astfel de piese, in speranta ca vor scadea consumul de benzina. Nu stiu ce atomizoare, care vezi tu, ordoneaza electronii din combustibil, pentru ca ei sunt dezordonati, si de aceea consuma mai mult. Nici unul din aceste cunostinte nu a simtit o scadere a carburantului folosind aceasta tehnologie minune. Daca ar fi asa, de ce nu ar pune direct producatorul de masini, in echiparea initiala a masinii. O teorie a cosnpiratiei, ar fi din cauza ca sunt mana in mana cu marii furnizori de produse petroliere.

Anvelopele scad consumul de carburant

Pe piata exista diverse tipuri de anvelope eco-fuel, care spun ei, reduc consumul de carburant. Intradevar, un rol in consumul de combustibil il au si anvelopele. O anvelopa desumflata, iti va creste consumul. De aceea e bine ca presiunea din avelope sa fie corespunzatoare.

Franele cresc consumul de combustibil

Pentru ca masina sa se puna in miscare, are nevoie sa arda benzina sau motorina. Cu fiecare frana care o pui, automobilul isi pierde din energie, fiind nevoie un consum suplimentar de combustibil, pentru a o recupera. Incearca sa mergi cat mai constant, fara sa franezi inutil. Astfel vei prelungi si perioada de viata a placutelor, care inseamna alti bani. Binenteles ca asta nu inseamna sa iei inainte pietonii d epe trecerea de pietoni, sau sa intri masina din fata. Franeaza, dar doar atunci cand ai nevoie. Nu doar o data mi s-a intamplat sa merg in spatele unei masini care vedeam ca tot franeaza in mers fara sa aiba ceva in fata. Chiar ma gandeam, ca poate are vedenii, vede fantome, sau de ce tot apasa pe pedala de frana.

Nu accelera fara rost

Pedala de acceleratie este principala cauza a cresterii consumului de benzina. Foloseste aceasta pedala corect. De ce sa te turezi cand peste 200 de metri ai alt semafor la care trebuie sa franezi? Acelereaza treptat, nu brusc. Nici prea incet, dar daca vezi ca tot va trebui sa opresti, lasa masina sa mearga usor, fara sa accelerezi ca imediat dupa asta sa franezi. Daca vei merge cu 50Km/h in oras, consumul va fi cu circa 25% mai mic decat daca vei merge cu 60. La fel si in exterior. Daca vei merge cu 90, vei avea un consum cu cca 1-2 l/100km mai putin decat daca vei depasi suta. Incearca sa mergi constant cu o turatie a motorului intre 1800 si 2200 rpm.

Aerul conditionat

De multe ori mergem cu aerul conditionat pornit, deoarece avem nevoie de el. Am vazut persoane, care conduceau masini scumpe, dar nu porneau aerul conditionat ” pentru ca consuma“. Nu zic sa faceti si voi asta, doar ca trebuie sa stiti ca folosind aerul conditionat, consumul va creste cu cca 1l/100km, sau cu 200-300gr in stationare. Ideea este sa se foloseasca doar daca este necesar.

Fii atent la trafic

Fii atent la drum. Daca vezi ca te apropii de un semafor, vei sti ca nu are rost sa mai accelerezi. Pastreaza distanta fata de cel din fata ta, astfel vei putea folosi doar frana de motor in cazul unei reduceri de viteza, fara sa mai fie nevoie sa mai si franezi.

Nu cara mai mult decat ai nevoie

Evita sa cari tot anul aceleasi lucruri de care nu ai niciodata nevoie. Avem obiceiul de a tot aduna diverse lucruri in masina. Din cand in cand mai renunta la unele lucruri de care nu ai nevoie

 

Share.

About Author

1 Comment

  1. Cu cat masina e mai grea, cu atat motorul are mai mult de lucru. Daca vei elimina lucrurile non-esentiale din masina, cum sunt scaunele pentru copii, atunci cand nu le folosesti te va ajuta sa economisesti benzina.

Leave A Reply

%d bloggers like this: